Woningtrend: de juiste verlichting

Verlichting in een woning maakt het complete uiterlijk. Je kunt namelijk nog zo’n mooi interieur hebben, zonder de juiste verlichting kan dit al snel teniet worden gedaan. Volgens woningexperts is het daarom slim om voor een (ver)bouw een lichtplan te maken.

Een lichtplan is er voor bedoeld om vooraf te bepalen wat er in bepaalde ruimten gebeurd, wat voor lichtbronnen daar nodig zijn, en wat voor sfeer er met de lichtbronnen gecreëerd moet worden. Je maakt een lichtplan door een plattegrond te nemen van je woning. Op de plattegrond zet je de meubels en de natuurlijke lichtinval. Vervolgens ga je uittekenen wat voor verlichting er nodig is in die verschillende ruimten.

Lichtsoorten

Er zijn een aantal lichtsoorten voor de woning te onderscheiden. Zo heb je basislicht, dit is licht wat eigenlijk het buitenlicht moet nabootsten. Het is simpel en rustig. Daarnaast heb je werkverlichting, wat natuurlijk bedoeld is voor ruimten waarin gewerkt moet worden. Denk hierbij aan een kookeiland of bij een leesstoel. Verder heb je accentlicht en decoratief licht, waarbij je bepaalde meubels of decoratie kunt accentueren en verlichting kunt gebruiken als eyecatcher.

Inbouwverlichting als basislicht of als accentlicht

Je kunt inbouwverlichting heel goed gebruiken voor het aanbrengen van basislicht in een woning. Dit door de gelijke verspreiding van het licht. Afhankelijk van de kleurtonen in de woning kan er dan voor warm of koel licht gekozen worden. Aanvullend kun je draaibare spotjes gebruiken om de aandacht te leggen op bepaalde meubels. Led inbouwspotjes zijn zeer geschikt om basisverlichting aan te brengen. Deze worden niet warm, ook niet als ze langere periode branden, waardoor ze dus veilig gebruikt kunnen worden voor dagelijkse verlichting.

Verlichting voor elke woonstijl

Voor een klassiek uiterlijk zou je een spot kunnen gebruiken boven een schilderij. Voor moderne stijlen is het meestal goed om simpele aluminiumkleurige spots te gebruiken. Inbouwspots kunnen ook heel modern ogen en geven een interieur een gepolijst uiterlijk. Er zijn glazen inbouwspots die extra licht verspreiden over het plafond, wat ook weer een interessante lichtspeling geeft. Wanneer je meer een industrieel of retro interieur hebt, kies dan voor roestige of zware metalen opbouwlampen. Deze maken de ruimte mooi verlicht, vangen direct blikken, en geven echt een vintage sfeer in een woning.

Verlichting is dus zeker belangrijk voor het creëren van een warm en stijlvol thuis. Ga eens na of jij in je woning de juiste verlichting gebruikt. Eventueel kun je met kleine aanpassingen al een heel groot verschil maken. Hopelijk heb je met deze informatie nieuwe inspiratie!

Geef een reactie