Verkeersregelaar worden

Hoe word je een verkeersregelaar? Verkeersregelaar is een spannende job voor mensen die graag de handen uit de mouwen halen en die snel kunnen schakelen.

Cursus

Om verkeersregelaar te worden moet je een driedaagse cursus volgen. Deze is gratis omdat er een tekort is aan verkeersregelaars, dus dat is mooi meegenomen. Voor deze cursus heb je geen kwalificaties verder nodig, maar helpt als je een rijbewijs hebt. Dat geeft je toch een beter gevoel over hoe verkeer werkt en wat de theorie is. Maar het is geen vereiste. De cursus heeft namelijk ook een onderdeel theorie. Voor veel mensen is dit toch wat roestig, zelfs als ze een rijbewijs hebben. Hoeveel mensen zouden nu opnieuw hun rijbewijs halen? Het praktijkgedeelte zal ze lukken maar de theorie waarschijnlijk niet. Deze komt dus nog een keer aan bod. Daarnaast moet je handgebaren leren. Hier is geen wettelijke lijst van, dus de gebaren moeten op zo een manier duidelijk zijn dat elke automobilist, fietser of voetganger meteen snapt wat je bedoelt. Daarvoor is lichaamstaal erg belangrijk. Dat geeft een groot deel van de boodschap mee. Verder komen verkeersplannen aan bod. Zo leer je een kaart of te lezen met de instructies. Verder moet je denken aan je eigen veiligheid. Er scheuren immers auto’s langs je, en niet alle chauffeurs respecteren wat je naar ze gebaart zelfs als het begrijpen. Hoe daar mee om moet gaan is ook een belangrijke vaardigheid. Als je deze dingen onder de knie hebt probeer je het een keer in de praktijk met de cursusgever. Heb je de uitstraling onder de knie en dirigeer jij het verkeer alsof het een orkest is?

Aan de slag

Als je eenmaal de cursus hebt afgerond kun je direct aan de slag. Je komt door het hele land heen als je als verkeersregelaar aan de slag gaat. Ook zijn soms de tijden onregelmatig, of in ieder geval buiten kantoortijden. Daarnaast sta je buiten. Dat kan ook soms betekenen dat je in de regen staat. Maar voor de echte buitenwerker hoort dit natuurlijk erbij. Dat is ook meteen wat je van het beroep terugkrijgt. Je bent lekker buiten op je benen. Bovendien ben je een belangrijk onderdeel van het verkeer wanneer je ingezet wordt. De meeste mensen zullen je geen bedankje ervoor geven als je je werk goed doet. Maar mensen merken het meteen als je er niet bent. Je zorgt ervoor dat mensen veilig kunnen oversteken en dat mensen rekening met elkaar houden.

Geef een reactie