Omgaan met rouwen

Wanneer je een dierbare verliest kan dit natuurlijk een gigantische schok in je leven zijn, zeker als het onverwacht is. Je zult in een rouwproces terecht komen waar je veel verdriet ervaart. Dit is natuurlijk en ook gezond. Maar soms zijn er mensen die niet op de juiste manier door het rouwproces heenkomen en daardoor zal het verlies van een dierbare voor een langere periode een negatieve invloed hebben op een leven. Om beter om te gaan met het rouwproces bespreken we in dit artikel een aantal strategieën.

Iedereen rouwt anders?

Er wordt vaak gezegd dat iedereen anders omgaat met een verlies. Dit is tot op zekere hoogte waar, maar toch zijn er veel psychologen die aangeven dat er voor de meeste mensen een gedeelde progressie zit in het rouwproces. Er zijn verschillende stappen waar iedereen doorheen gaat. De eerste stap is schok, daarna komt er een periode van ontkenning waar je de realiteit niet tot je door wilt laten zinken. De volgende stap boosheid en daarna komt onderhandelen, daarna depressie en daarna uiteindelijk acceptatie. Het is belangrijk dat je door elk van deze stappen gaat. Sommige mensen slaan in het rouwproces stappen over wat prima is als je maar uitkomt bij acceptatie. Het probleem is wanneer mensen komen vast te zitten in een negatieve stap zoals boosheid of depressie. Wanneer je maanden of jarenlang vast komt te zitten in deze emotie zal het uiteindelijk een vernietigend effect hebben op je leven.

Zoek connectie

Een van de belangrijkste stappen tijdens het rouwproces is connectie zoeken met mensen. Het kan soms gebeuren dat mensen in rouw zich isoleren maar dit zal het rouwproces uiteindelijk niet ten goede komen en voor meer ongelukkigheid zorgen. Soms kun je het gevoel hebben dat je vrienden of familie het niet begrijpen of dat je er niet over kunt praten. In dat geval kan het een goed idee zijn om met een professioneel zoals een therapeut te praten. Mocht je spiritueel zijn dan kan mediums online ook helpen.

Eet en beweeg

Rouwen kan leidden tot stress en zoveel verdriet dat ongezonde gewoontes een ontsnapping worden. Ongezond eten, niet meer bewegen, alcohol gebruik en zelfs drugsgebruik kunnen de gevolgen zijn van rouwen. Het is belangrijk dat dit niet gebeurd en dat je voor jezelf blijft zorgen. Het is belangrijk om je verdriet te ervaren en erdoorheen te komen. Als je toch tijdelijk wilt ontsnappen doe het dan op een niet destructieve manier zoals films kijken. Grijp niet naar drugs of alcohol en probeer ook gezond te blijven eten.

Geef een reactie