De wettelijke eisen voor vrachtwagens en chauffeurs

Voor veel bedrijven is het aanschaffen van een vrachtwagen de kans om door te groeien. Een vrachtwagen kan namelijk veel meer lading vervoeren dan een auto of een bus. Dit betekent dat je veel meer producten zult kunnen vervoeren in dezelfde tijd. Helaas is het aanschaffen van een vrachtwagen wel iets ingewikkelder dan het kopen van een auto. Zo moet je rekening houden met de wettelijke eisen voordat je een DAF cf 85 trekker koopt. Maar wat zijn de wettelijke eisen? Waar moet een vrachtwagen aan voldoen voordat hij wettelijk gezien, veilig de weg op kan? In dit artikel lees je alles over de wettelijke regels en eisen voor vrachtwagens én vrachtwagenchauffeurs. Zodat jouw nieuwe bedrijfsvrachtwagen binnenkort veilig de weg op kan.

Een digitale tachograaf

Één van de meest belangrijke onderdelen in een professionele vrachtwagen is een digitale tachograaf. Dit elektronische kastje registreert alles wat in de vrachtwagen gebeurt tijdens de uren waarin de vrachtwagen wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de rij- en rusttijden van de chauffeur, de rijsnelheid én de afgelegde afstand van de vrachtwagen. Deze informatie kan vervolgens worden uitgelezen door bijvoorbeeld de werkgever of eventueel de politie. Belangrijk om te weten is dat iedere vrachtwagenchauffeur over een eigen, persoonlijke pasje moet beschikken. Het rijden op andermans pasje is in Nederland strikt verboden.

Maximale gewicht en lengte

Een vrachtwagen met aanhanger mag niet langer zijn dan 18.75 meter. Dit staat wettelijk vastgesteld. Overtreedt jouw vrachtwagen de wettelijke regels? Dan staat daar een flinke bekeuring tegenover, en wordt de vrachtwagen in beslag genomen. Zorg er daarom voor dat jouw bedrijf deze belangrijke regels te allen tijde naleeft. Naast een maximale lengte, geldt er voor vrachtwagens ook een maximaal gewicht. Een vrachtwagen mag namelijk niet meer wegen dan 50 ton. Dit gewicht is inclusief de lading van de vrachtwagen.

Dode hoek spiegels

We weten allemaal hoe belangrijk spiegels in een auto kunnen zijn. Zonder spiegels zou je verkeer aan de linker- of rechterkant van je voertuig namelijk gemakkelijk over het hoofd kunnen zien. Ook voor een vrachtwagenchauffeur zijn spiegels onmisbaar, maar omdat de vrachtwagen een groter en hoger voertuig is dan de auto, worden hier gebruik gemaakt van speciale spiegels. De spiegels in een vrachtwagen zijn bijvoorbeeld vele malen groter, zodat je meer kunt zien van de omgeving. Sommige vrachtwagens beschikken over grote spiegels aan de zijkanten van de cabine. Deze grote spiegels voldoen aan de wettelijke eisen die gesteld worden voor een veilige vrachtwagen. Beschikt jouw vrachtwagen niet over de grotere zijspiegels? Dan is het belangrijk dat je een speciale dodehoekspiegel in de vrachtwagen laat zetten.

Geef een reactie