De beste schoenenontwerpers van eigen bodem

Via Vai

Schoenen van eigen bodem

We kennen allemaal de grootste schoenenmerken ter wereld. Fabrikanten uit de Verenigde Staten die wereldwijd schoenen verkopen en gigantische multinationals zijn. Merken zoals Nike bijvoorbeeld. Desondanks zijn er ook in ons kleine kikkerlandje fantastische schoenenontwerpers actief. Het is natuurlijk veel leuker om bij deze ontwerpers schoenen te kopen dan bij de giganten. Aangezien ik graag werk uit ons eigen land ondersteun ben ik de laatste jaren daarom steeds vaker schoenen gaan kopen van ontwerpers uit ons eigen land. In dit artikel wil ik paar van de beste vrouwenschoenen ontwerpers bespreken uit Nederland.

Via Vai

Het eerste merk waar ik het over wil hebben is het schoenenmerk Via Vai. Deze damesschoenen weten de beste balans te vinden tussen casual en elegant. Ze gebruiken alleen de allerbeste materialen en weten elk seizoen weer met nieuwe toevoegingen aan hun collectie te verassen. Alhoewel het merk van Nederlandse bodem is ontwerpen ze graag vanuit Italiaans design. Ze kiezen vaak voor een sportieve collectie en brengen er een stoere twist aan vast. Daarom zijn de damesschoenen ideaal voor jongedames die graag naar feesten en festivals gaan en comfortabel willen dansen maar wel in mooie schoenen willen rondlopen.

Desondanks maakt het merk ook klassiekere damesschoenen zoals hoge laarzen met hakken. Het meest populaire onderdeel van hun schoenen zijn daarentegen nog altijd de sneakers. Deze sneakers komen zowel in minimalistisch wit als dat ze met glitter en dierenprints komen.

Ontwerpschool

Het leuke is dat Nederland op het gebied van schoenen ontwerpen erg in opkomst is. Zoals docente schoenenontwerp Liesel Swart beaamt zijn er de afgelopen modeseizoenen niet veel nieuwe spannende ontwerpen op de markt gekomen. Het waren vooral laarsjes in brave kleuren. Ze geeft als reden aan dat sinds de crisis ontwerpers voorzichtiger zijn in wat ze uitbrengen. Desondanks probeert ze zelf weer meer spanning te brengen in de schoenenontwerp wereld door in Nederland nieuwe ontwerpers klaar te stomen.

Ze Nederlandse fashion week wordt daarom ook volledig in het teken van schoenen gezet en er is een ontwerpwedstrijd gaande. De Dutch Shoe Acadamy heeft tien afgestudeerden klaargestoomd voor de wedstrijd en dit zal ze helpen toe te treden op de arbeidsmarkt. Een van de betere trends die we uit de Nederlandse ontwerpscholen zien voortkomen is dat er meer aandacht wordt geschonken aan comfort. Veel vrouwen willen nog steeds elegante hoge hakken dragen maar willen niet meer strompelend over straat wandelen. Hierdoor wordt de ontwerpkwaliteit hoger en loopt de Nederlandse ontwerpschool vooruit op andere landen.

Geef een reactie