Beginnen met mediteren

Mediteren is gezond

Het is steeds populairder aan het worden en er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat het vele verschillende gezondheidsvoordelen heeft, mediteren. Het heeft niet alleen positieve effecten op de gezondheid maar nog belangrijker, positieve effecten op je gemoed en geluksgevoelens. En dat is natuurlijk wat we uiteindelijk allemaal zoeken in het leven, geluk. Daarom is het een verstandige beslissing om te beginnen met mediteren. Maar hoe begin je en wat is precies de praktijk? Gebruik je geluid of kaarsen of zit je gewoon in stilte? Zit je, sta je of lig je? Mediteren kan erg ingewikkeld zijn terwijl het eigenlijk een heel simpel proces is. In dit artikel worden de beste meditatietechnieken besproken en hoe je het uitvoert.

Begin simpel

Mediteren is niet ingewikkeld en je hoeft het ook niet de hele dag te doen. Er zijn misschien monniken die acht uur per dag mediteren maar dat is voor de meesten van ons onmogelijk en ook absoluut niet nodig. Over het algemeen is 20 minuten per dag meer dan genoeg voor de positieve effecten. Desondanks zul je merken dat 20 minuten best wel lang is en dat je het misschien zelfs niet volhoudt. Mediteren is namelijk stil zitten en focussen op de sensatie van je lichaam of de geluiden om je heen. Daarom kun je waarschijnlijk beter beginnen met een kortere periode. Voor veel mensen zal maar vijf minuten mediteren in het begin al erg lang voelen. Je kunt langzaam over een paar weken opbouwen naar 20 minuten door elke dag een halve minuut of een hele minuut langer te mediteren.

Doel van mediteren

Nu heb je misschien de vraag wat is het doel van mediteren? Er zijn verschillende meditatiedoelen. De voornaamste is om in het moment te komen en te stoppen met denken. Velen van ons hebben een constante gedachtestroom die nooit stil staat en als dit negatieve gedachten worden kunnen we het vaak niet stoppen. Met mediteren kunnen we onszelf trainen om die gedachten te stoppen en een te worden met het moment. Door bijvoorbeeld te focussen op de geluiden om ons heen of de gevoelens in ons lichaam. Je kunt daarom geluid gebruiken of een kaars laten branden als een focus punt. Je kunt meditatiesessies simpel houden of dingen toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld CBD olie kopen of speciale kaarsen. Het belangrijkste van mediteren is dat je stress en negatieve gedachten achter je laat en uit je hoofd verwijderd. Het kost desondanks wel tijd om hier effectief in te worden.

Geef een reactie